Jaký vybrat zámek na kolo od značky Hiplok

Nejlepší zámek na kolo – Hiplok

Jízdní kola všeho druhu jsou atraktivní nejen pro sportovní nadšence, ale i pro zloděje.
Co je v kurzu, je potřeba i chránit. Zámky Hiplok patří ke špičce bezpečnostních zámků, navíc jsou navrhovány přímo pro cyklisty.
Jestli stojíte před rozhodnutím, jaký zámek si na kolo pořídit, čtěte dále.

Hiplok-zamek-na-kolo-original


Na trhu je řada zámků, od klasických lankových, které se dávají pod sedlo, přes podkovy, až po těžké řetězové zámky. V bohaté nabídce zaujmou však bezpečnostní zámky britského výrobce Hiplok. Designéři z Hiploku jsou nadšenými cyklisty a svá kola mají opravdu rádi, tak si na jejich ochranu navrhli celou sérii zámků. Nabídka je široká, odstupňovaná dle potřeb a finančních možností uživatelů jízdních kol, ale i stupně zabezpečení. 

Při volbě zámku na kolo dejte na pomyslné misky vah hodnotu kola a schopnost cyklo zámku odolávat útoku zlodějů. Čím odolnější zámek, tím dražší. Můžete se řídit zjednodušenou radou, že cena zámku by měla odpovídat 10 % z ceny jízdního kola. Bránit kolo v řádu desetitisíců (i více) korun proti krádeži zámkem za stovku se nevyplatí, investice do lepší ochrany kola je na místě.

Ben Smith a John Abrahams, kteří stojí za výrobou bezpečnostních zámků Hiplok, jdou za nejlepší kvalitou, neboť cyklistika je pro ně vášeň.  Úzce spolupracují i s nezávislými laboratořemi, jako je například Sold Secure, kde si bezpečnost svých zámků nechávají prověřovat. Ty pak otestovanému zámku mohou přidělit hodnocení – stupeň ochrany proti zcizení – v případě Sold Secure: bronzový, stříbrný nebo zlatý.

Snímek obrazovky 2021-05-05 v 20.27.11

 

Bronzový stupeň ochrany (Bronz) vyjadřuje, že tento zámek na kolo odolává základním nástrojům zlodějů, jako mohou být jednoduché malé kleště, po dobu minimálně 1 minuty.

Stříbrný stupeň ochrany (Silver) potvrzuje, že tento zámek odolává opakovanému pokusu o zničení a narušení zámku po dobu minimálně 3 minut, kdy jsou použity bytelnější nástroje jako kladivo, šroubovák či středně velké kleště.

Zlatý stupeň ochrany (Gold) garantuje, že takto označený bezpečnostní zámek odolává opakovaným útokům nástrojů nejvyšší úrovně – pilky na tvrdé železo, velkých šroubováků či pákových kleští – po dobu minimálně 5 minut.

Hiplok umí nabídnout zájemcům zámek v každé kategorii. Zámek do kapsy, který váží pár gramů nebo robustní, kterým ochráníte nejen kolo, ale třeba i motorku nebo elektrokolo.

Hiplok-retezovy-zamek-na-kolo

Hiplok-Ankr-oko-do-zdi

Začneme těmi velkými – řetězovými. Hiplok Lite, Original, Gold a Hiplok Homie. Liší se v síle řetězu od 6 mm po 12 mm, který schovávají v nylonovém rukávu, ve váze, taky ve stupni ochrany. Všechny jsou zajištěny bytelnou sponou uzamykatelnou na klíč. Nejlepší ochranu, zlatou, nabízí Hiplok Gold a Hiplok Homie. Homie se od celé skupiny řetězových zámků trochu odlišuje účelem použití. Jak název napovídá, je určen hlavně domů nebo lépe řečeno, nepočítá se s tím, že by cyklista vozil stále u sebe. 4,6 kg je už slušná váha. Je také doplněn háčkem na zeď, kam zámek pověsíte, když nejistí kola a lze k němu dokoupit úchytové oko do zdi ANKR. Můžete jím zabezpečit i větší počet kol najednou. 

Ostatní Hiplok řetězové zámky byly navrženy tak, aby je cyklista mohl mít s sebou při jízdě na kole. A to velmi netradičně – jako opasek. Jsou vybaveny reflexními prvky, takže chrání kolo i samotného jezdce. Zámek Hiplok Lite patří do bronzové skupiny a Hiplok Original do stříbrné skupiny bezpečnosti.


Hiplok-kodovy-zamek-Spin

Zvláštní kategorii téhle skupiny tvoří i kódový zámek Hiplok Spin. Je to také řetězový zámek, který lze nosit jako opasek, ale místo kovové spony a klíčku, jej uzamknete pomocí čtyřmístného kódovacího mechanismu. Vysloužil si bronzový stupeň ochrany.

Aby výčet řetězových zámků byl kompletní, zmíníme i Hiplok E-DX kombinovaný zámek, jež spojuje několik zámků dohromady vč. toho řetězového. O něm však později.



Hiplok-U-zamek

Hiplok pro fandy zámků typu podkova, známých také jako U-zámek, navrhnul modely DFX black a DXC grey. U-zámky jsou oblíbené kvůli vysoké ochraně, kterou nabízí, při tom jsou menší a lehčí než řetězové. Oba modely DFX black a DXC grey získaly zlaté hodnocení Sold Secure laboratoře. Váží zhruba 1,25 kg, jsou uzamykatelné klíčky.

Hiplok-zamek-drzakem-na-kolo

DFX zámek můžete převážet přímo ve speciálním DFX držáku na rámu kola, vyjmutí a umístění zámku je velmi snadné a rychlé. DXC model je vybaven speciálním klipem, kterým uchytíte zámek za opasek, kapsu či pověsíte na batoh a můžete vyrazit na cestu. Bonusem je dvojité jištění, součástí výbavy DXC grey je totiž ještě lankový zámek. 



Hiplok-FLX-lankovy-zamek

A tím se přesouváme k samostatné kategorii lankových zámků, které vynikají skladností a také nízkou váhou. Hiplok přichází vždy s něčím navíc, takže nečekejte klasiku srolovanou do spirály pod sedlo. Lankový zámek FLX v sobě skrývá blikačku. Váží cca 100 g, uzamknete jej pomocí třímístného kódu a díky speciálnímu klipu si jej připnete na kapsu cyklodresu nebo za opasek. Stisknutím tlačítka rozsvítíte blikačku. FLX zámek nabízí základní ochranu kola před odcizením s ENRA certifikátem.


Hiplok-POP-lankovy-zamek

Další lankový zámek ze „stáje“ Hiplok je POP zámek. Lankový zámek na kolo, který si díky unikátní konstrukci POP klipů lehce přiděláte okolo pasu a dotáhnete dle potřeby. Váží 350 g. Ocelové lanko kryté plastem je dlouhé 130 cm, zajistíte jím i více jízdních kol zaráz. Nabízí základní ochranu doloženou certifikátem ENRA.  Je vynikající jako druhotné zajištění jízdních kol. POP uzavírací mechanismus je tak jedinečný, že se obejdete bez klíčů, vybírat jej můžete i ve výrazných barevných odstínech.
 

Hiplok-EDX-ebike-zamek

Jako tečku na závěr představíme hybridní zámek Hiplok E-DX, který v sobě spojuje kombinaci masivního řetězového a U-zámku doplněné pojistkou v podobě lankového pásku Z Lok. Tato kombinace váží 3,5 kg a přichází s velmi vysokou ochranou kola před odcizením, a to zlatou (Gold) podle Sold Security. Hiplok E-DX je zámek vhodný i na elektrokolo nebo elektrokoloběžku, protože s ohledem na investiční náklady těchto dopravních prostředků, si bytelnou ochranu zaslouží. Hiplok E-DX patří ke špičce ochrany jízdních dopravních prostředků.


Zamek-na-kolo-Hiplok-LiteHiplok-Gold-zamek-na-koloHiplok-zamek-na-elektrokolo
Hiplok-Spin-zamek-retezovyZamek-s-blikackou-HiplokKvalitni-U-Zamek-s-lanem

Zpět do obchodu